Sluiten
Dit zijn veelvoorkomende vragen bij hondeneigenaren. Vaak zoekt men ‘even’ op Google en komt men er al snel achter dat keuzestress flink wat roet in de brokken strooit en het je geen stap verder heeft gebracht. We zullen maar meteen met de deur in huis vallen: in werkelijkheid zijn er amper verschillen tussen alle geadviseerde hondenbrokken. Wél in hondenvoer-verpakkingen en de claims daarop afgedrukt dat ‘dit het beste en meest complete voer’ is.
In de Europese Unie is afgesproken dat we onze huisdieren veilige producten te eten geven. Hondenbrokken die in de Europese Unie gemaakt zijn, voldoen dus bij voorbaat al aan alle kwaliteitseisen en -normen. Grote merken plakken een gelikt etiket op hun dozen en zakken: onnodige opsmuk waar de klant uiteindelijk (te veel) voor betaalt. Maar waarom? Waarom niet gewoon een simpele zak, zonder poespas met hetzelfde kwaliteitsbrokje? Beste hondenvoer haal je dus gewoon bij Dierenvriend ;-)
Prima Label is een goede basis voor een hond en voldoet aan alle EU voorschriften. Perfect Label is A-klassevoer: deze variant bevat doorgaans iets meer vis of vlees en wordt zelfs door de kieskeurige hond niet geweigerd. Het ruikt en smaakt net iets lekkerder. Denk maar aan de supermarkt waar het huismerk prima is; maar van sommige producten wil je gewoon het A-merk omdat het net wat beter aansluit bij je wensen qua uiterlijk en smaak.
Dierenvriend had hun labels natuurlijk allerlei andere namen kunnen geven, maar Prima en Perfect dekken perfect en prima de lading.
Riverwood hondenvoer koop je ook makkelijk online bij Dierenvriend. Naast onze eigen Prima en Perfecte hondenvoer, zijn wij ook voorstander van het unieke merk Riverwood Pet food. Ultra Premium hondenvoer gericht op de natuurlijke behoefte van de hond. Alle hondenbrokken van Riverwood bevatten alleen natuurlijke ingrediënten. Ze maken gebruik van vrije uitloop vlees, 100% graanvrij en het hondenvoer bevat alleen maar hypoallergene eiwitbronnen. Dan ben je pas echt een Dierenvriend!
Wat niet erg handig is -en zelfs erg onaangenaam voor je hond kan zijn- is wekelijks of maandelijks de verschillende supermarktaanbiedingen in zijn voerbak te gooien zonder rekening te houden met de soort en structuur van de brokken. De overstap van de ene brok naar de andere moet met beleid gebeuren en niet plotsklaps. De hondenmaag en -darmen raken bij zo’n plotselinge voerverandering accuut van slag. Diarree, winden, verstoppingen, braken, lusteloosheid en buikpijn liggen hierbij op de loer.
Het beste is om niet steeds te wisselen, maar één goede broksoort te kiezen met de juiste voedingstoffen, een lekkere ‘bite’ en een structuur die niet aan de tanden blijft plakken. In verband met allergieën en andere ongemakken is een graanvrije brok voor de hondeningewanden een aangename weldoener.
Als je uiteindelijk kiest voor een beter product voor je hond, moet de overgang van het oude product naar de nieuwe soort wel geleidelijk gaan. Onderstaande tips kun je toepassen als je gaat omschakelen:
Van de ene krokante brok naar de andere krokante brok: meng de eerste en tweede dag circa 25% van de nieuwe brok door de oude brok, op dag 3 & 4 doe je half om half oud en nieuw voer, op dag 5 & 6 kun je ca driekwart nieuw voer mengen met een kwart oud voer. De volgende dagen zou het hondenlijf al redelijk gewend moeten zijn aan de nieuwe brokken. Mocht je hond bekend zijn met wat problemen bij switchen, verander dan het mengsel om de drie dagen, i.p.v. om de twee dagen.
Als je hond geperste brokken gewend is, dan kun je beter in één keer switchen. Geperste brokken verteert een hond heel anders dan krokante brokken. De brokken mengen zou voor veel meer maag- en/of darmproblemen kunnen zorgen dan in één keer wisselen.
Een andere mogelijkheid om van brok te veranderen, is een week helemaal geen brokken geven. Geef je hond gedurende 7 dagen alleen natvoer of vers (diepvries) vlees. Tijdens de natvoer/vlees-periode wordt de darmflora hersteld, waardoor je na een week vrij moeiteloos kunt omschakelen naar de gewenste nieuwe brok.
Na 6-8 weken is de hond gewend aan het nieuwe voer. Tot die tijd kan de ontlasting iets dunner van structuur zijn dan gebruikelijk.